Wat onze cultuur is, is vaak net zo onzichtbaar als water voor de vis. Een vis weet niet wat water is, totdat hij eruit is. Zo weten wij niet wat onze cultuur inhoudt. Het meest vanzelfsprekende, dat altijd om ons heen is kunnen wij niet zien. We zien dit pas als we met een andere cultuur te maken hebben.

tekening: Gera Baas

Mensen leren van elkaar en zo ontstaat cultuur. Wat normaal is en wat vreemd ligt ook aan de cultuur waar je je in bevindt. Verschillende samenlevingen hebben verschillende versies van wat goed is en wat fout, gepast en ongepast, mooi en lelijk. Als je dat gaat begrijpen, word je een rijker mens. Je kunt jezelf en de mensen om je heen dan beter begrijpen.

De studie die zich bezighoudt met hoe de mens omgaat met verschillende culturen heet Cultuurpsychologie. Als Cultuurpsycholoog help ik jou om je meer thuis te gaan voelen in Nederland. Zodat je actiever mee kunt gaan doen in de Nederlandse samenleving. Hiervoor gaan we dieper kijken naar je eigen cultuur en je nieuwe cultuur. We kijken naar de ontwikkeling van relaties, naar communicatiestijlen, en naar je behoeftes en perspectieven.

Tijdens een eerste kosteloze sessie leren we elkaar kennen en ontdekken we of er voldoende basis is om de coaching te starten. In het traject dat volgt brengen we je huidige situatie in kaart en wat je zou willen veranderen. Wat je moeiten zijn. Ik zal met aandacht luisteren naar je verhaal en jouw ervaringen. Samen komen we er zo achter wat jouw waarden zijn en waar je naar verlangt. In onze gesprekken hebben we het over het zichtbare gedrag, maar ook over de onzichtbare waarden die daar onderliggen. Hierdoor kun je beter begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Zo begeleid ik je vanuit jouw huidige situatie richting jouw gewenste situatie.