Ik ben Debora Hardeman (1983), intercultureel coach. Ik groeide op in Brazilië, waar de bomen altijd groen zijn, de dagen altijd even lang en de mensen elkaar aanraken als ze met elkaar spreken. Op mijn twaalfde verhuisde ik naar Nederland.

Het duurde een hele tijd voordat ik hier mijn weg vond. De kale bomen, de regenachtige herfst, de donkere dagen in de winter… mensen gaan hier heel anders met elkaar om, en daarom dacht ik een tijd lang dat niemand mij mocht. Ik had een vreemd accent en ik voelde me hier niet echt thuis.

tekening: Gera Baas

Op mijn 19de ging ik Cultuurpsychologie studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik leerde hoe je kunt omgaan met verschillende culturen in je leven. Er ging een wereld voor me open. Ik leerde houden van de kleuren van de herfst en van de gezelligheid ’s winters in huis. Nu ging ik Nederland en de Nederlanders beter begrijpen en ik voelde me hier thuis.

In de loop der jaren heb ik met mensen van de hele wereld gewerkt als sociaal cultureel werker, taaldocent en tolk. En als Cultuurpsycholoog help ik tegenwoordig migranten en expats wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving.

Waarom ik dit werk doe?

Ik hou van de mens. Dat komt omdat mensen nooit gaan vervelen. We zien er allemaal anders uit. We doen allemaal wat anders. We zien wat anders als we naar hetzelfde beeld kijken. En we denken verschillend. Wat ik vreemd vind, is voor jou normaal en andersom.

Ik bouw graag mee aan een multiculturele samenleving waarin mensen elkaar begrijpen en elkaar respecteren. Daarom sta ik ook open voor diverse projecten en werkzaamheden rondom thema’s als diversiteit, de multiculturele samenleving en integratie.

Klik hier voor mijn complete CV.